Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Kategoria:

W najbliższych miesiącach w Unii Europejskiej zabraknie około 40-50 procent pracowników sezonowych, więc wiele warzyw i owoców zostanie na polach i w sadach – wskazał Polski Instytutu Ekonomiczny. Brak pracowników z powodu koronawirusa przełoży się na wzrost cen żywności, także w Polsce.

Aktualności

Historyczne nagranie. NASA pokazała „kota z kosmosu”

Za pomocą technologii laserowej naukowcy z NASA przesłali na Ziemię 15-sekundowe nagranie kota próbującego złapać wiązkę lasera. Wideo zostało wysłane…

Przełomowa operacja w Polsce. 10-latkowi usunięto guza mózgu bez otwierania czaszki

Lekarze z Centrum Zdrowia Dziecka usunęli u 10-letniego Natana guza mózgu laserem, nie otwierając przy tym czaszki. Pierwsza taka operacja…

Boże Narodzenie. Rosną ceny ryb, w tym karpia. Jak zaoszczędzić przed świętami?

Karpie i inne ryby, które tradycyjnie katolicy jedzą w wigilię, w tym roku mogą zdrożeć o 40 procent. Część klientów…

Wakacje 2023. Bon turystyczny ulży w erze inflacji? A. Gut-Mostowy: Szanse dopiero po wyborach

– Branża turystyczna w czasie sezonu sobie jakoś radzi, jednak poza sezonem mógłby być pewien program pobytów o charakterze polityki…

Nowa Zelandia. Politycy ostrzeżeni przed TikTokiem. Pekin może mieć dostęp do danych

Nowozelandzcy parlamentarzyści dostali ostrzeżenie przed korzystaniem z TikToka. Zasugerowano im, aby nie używali aplikacji na służbowych urządzeniach z powodu obaw…

Ai-Da. Artystka-robot odpowiadała na pytania w brytyjskiej Izbie Lordów

Ai-Da, artystka tworząca obrazy, szkice i rzeźby, odpowiadała na pytania jednej z komisji brytyjskiej Izby Lordów na temat wpływu technologii…