Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Kategoria:

W najbliższych miesiącach w Unii Europejskiej zabraknie około 40-50 procent pracowników sezonowych, więc wiele warzyw i owoców zostanie na polach i w sadach – wskazał Polski Instytutu Ekonomiczny. Brak pracowników z powodu koronawirusa przełoży się na wzrost cen żywności, także w Polsce.

Aktualności

Forum Ekonomiczne Karpacz. Dokąd zmierza rynek metali ziem rzadkich?

W gronie autorów i publicystów goszczących na tegorocznym XXXI Forum Ekonomicznym, które odbędzie się w dniach 6-8 września w Karpaczu,…

Ceny mocno w górę. Polska i Węgry w unijnej czołówce

Ceny w Polsce wzrosły w marcu w ujęciu rocznym o 3,9 procent – podał Eurostat. Tak wysoki poziom w Unii…

Laptopy dla czwartoklasistów będą z grawerowanym orłem. „Aby udaremnić próby sprzedaży”

Rządowe komputery, które jesienią mają trafić do uczniów czwartych klas, będą miały przy touchpadzie grawerowanego orła, podobnego jak w godle,…

Zmiany w resorcie finansów. Są nowi wiceministrowie

Piotr Patkowski został powołany na wiceministra finansów i Głównego Rzecznika Dyscypliny Finansów Publicznych – poinformował resort finansów. Z kolei wiceszefem…

Koronawirus kosztuje miliardy. Przedsiębiorcy uruchomili licznik strat gospodarczych

Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) oraz Konfederacja Lewiatan szacują, że od 16 marca polska gospodarka straciła już ponad 79 miliardów złotych…

Inflacja w sierpniu. GUS podał nowe dane

W sierpniu 2022 r. ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły w porównaniu do sierpnia 2021 r. o 16,1 proc. –…